OOXML

OOXML (Office Open XML) este acronimul cel mai la moda din ultimul an. Pe scurt este vorba de un format de fisier pentru documente (prezentari, texte, calcul tabelar) ce este propus spre standardizare ISO.

OOXML are ca parinte pe Microsoft, el fiind gandit initial ca succesor pentru formatul binar vechi al fisierelor produse de suita Office. XML-ul este mult mai elegant de analizat, parsat, modificat, interpretat, serializat decat un mare “binary blob”. Office 2007 suporta OOXML nativ iar diverse suite (cum ar fi iWork de la Apple) au momentan doar suport read-only.

Pana acum totul e frumos si lejer. De unde vine scandalul ? Pai …
Exista o tendinta ca la nivel de administratie publica in mai toata lumea ca documentele oficiale sa nu fie pastrate in formate proprietare (nonstandard). Lucrul asta ar permite alegerea libera a oricarei suite ce corespunde necesitatilor fara a mai lua in calcul compatibilitatea cu un anume format de document. E inutil sa spun ca piata este imensa, in orice tara aparatul birocratic fiind un instrument de nadejde in cosnumarea banilor.
Pe langa administratia publica mai sunt si companiile mari ce au nevoie de standardizare in relatiile cu ceilalti. Pentru utilizatorii casnici problema asta nu este atat de importanta.

OOXML are niste decizii de design cel putin discutabile (exemple pot fi gasite aici, aici si aici ) . Exista chiar si o petitie online impotriva OOXML in limba romana

Saptamana asta organismul de standardizare din India a votat impotriva OOXML. Razvan scrie aici ca urmeaza sa fie un vot si la noi si dupa cum se poate citi in articol lucrurile nu stau foarte roz pentru competitie. Pentru o documentare mai aprofundata blogul lui Razvan este un bun punct de plecare.

Competitorul lui OOXML este ODF, un format sustinut de Sun, IBM, Oracle si Google si este folosit deja in suita OpenOffice. Ce e mai interesant este ca ODF este deja standard ISO (ISO26300)

Din pacate e greu de gasit o opinie “non-biased”, sustinatorii FOSS comportandu-se destul de fanatic cand vine vorba de subiectul asta.
Standardizarea OOXML ar avea ca impact o rata de adoptie si mai mare a produselor Microsoft pentru ca ele deja ofera standardul si pe masura ce trece timpul ele se maturizeaza si mai mult. Ar fi destul de greu pentru un competitor sa vina cu o surpriza pe piata (Sa nu uitam ca OpenOffice este gratuit si cu toate astea nu ocupa o felie extraordinar de mare din piata).

Un alt articol foarte interesant este acesta, lucrurile fiind mult mai bine explicate.

isomeeting_940019898.jpg

One Comment

  1. Pingback: OOXML in Romania | Cosu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *